Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Πολιτικές και κοινωνικές ευκαιρίες

Ένας τόπος, ένα κράτος αναγεννιέται, ανασυγκροτείται και ορθοποδεί όταν αδράξει τις ευκαιρίες που προκύπτουν μετά από γεγονότα που έχουν συγκλονίσει κοινωνία οικονομία και θεσμούς.

Να θυμηθούμε, με ποιο τρόπο, κάποιες από τις χώρες της Ευρώπης μετά το πέρας του β’ παγκοσμίου πολέμου, κατάφεραν να μετατρέψουν τις στάχτες τους σε χρυσό ή την ηθική τους κατάπτωση σε εθνική παλιγγενεσία.
Να θυμηθούμε, με ποιο τρόπο οι πολίτες και οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών συνέταξαν 10ετή ή και 30ετή προγράμματα ανοικοδόμησης και με ποια ευλάβεια τα ακολούθησαν. Και αυτό έγινε, όχι γιατί πρώτα ήταν «κακοί» διαχειριστές του πλούτου τους και μετά ως εκ θαύματος έγιναν «καλοί», αλλά γιατί μετά το τέλμα η μόνη επιλογή είναι η ανοικοδόμηση κατασκευών και ονείρων.

Οι κοινωνίες αυτές, που επιθυμούν μετά από κρίσεις ή καταστροφές την ανασύνταξη δυνάμεων, πρώτα απολογούνται και ύστερα θωρακίζουν με θεσμούς το κράτος τους και με εκπαίδευση τους πολίτες τους, με σκοπό την μείωση ή εξάλειψη όλων εκείνων των παραμέτρων που τις οδήγησαν σε δυσμενή κατάσταση.
Η μεταπολεμική πορεία της Ελλάδας, έχει να επιδείξει αρκετούς σταθμούς (είτε κακών είτε καλών στιγμών για τη χώρα) που έφεραν την ταμπέλα της ιστορικής ευκαιρίας για αλλαγή πορείας και κουλτούρας. Παραδείγματα; β’ παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος, δικτατορία, ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, διοργάνωση ολυμπιακών αγώνων κ.α.

Γεγονότα μικρότερα ή μεγαλύτερα που η θύμησή τους κατακλύζει με ντροπή ή χαρά τις μνήμες μας, χάθηκαν ως ιστορικές ευκαιρίες για την θετική αντίδραση του έθνους. Η έξοδος από τον εμφύλιο δεν έφερε την ομόνοια παρά μία ταραγμένη πολιτικά περίοδο ως τις ημέρες της δικτατορίας, η αναπάντεχη νίκη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου δεν έφερε την αναγέννηση και απομιζεροποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι ολυμπιακές αγώνες του 2004 άφησαν πίσω τους υποδομές να σκονίζονται και Ελληνικές συνειδήσεις ορφανές του αρχαίου Ολυμπιακού πνεύματος. Δεν είναι ισοπεδωτική σκέψη. Είναι ορθολογιστική, όπως είναι ορθολογιστικό να λέμε πως μετά τη δικτατορία η χώρα άδραξε την ευκαιρία και ζει την μακροβιότερη πολιτική της σταθερότητα.

περισσότερα στο 4politix.com